Suomessa pitäisi olla vapaana harvinaisen paljon huippuosaamista. Kuitenkin meillä on liki yhdeksän prosentin työttömyys, eivätkä ulkomaiset investoijat suoranaisesti revi ihmisiä käsistä.
Mitä sanot asiasta, ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Iikka Lindroos?
Tämä ei ole ihan yksipiippuinen juttu. Riippuu ensinnäkin siitä, mitä huippuosaamisella tarkoitetaan. Entä mikä on paljon ja mikä vähän?
Työttömien joukossa on taatusti paljonkin huippuosaamista. Toisaalta meillä on isoja haasteita löytää tiettyjä osaamisyhdistelmiä.
Myös maantieteelliset erot ovat suuria. Meidän pitäisi edistää etätyön ja virtuaalisen työskentelyn mahdollisuuksia niin paljon kuin mahdollista paikallisesti ja rajojen yli. Vielä tärkeämpää olisi edistää työvoiman liikkuvuutta Suomen sisällä. Jos sitä ei tapahdu, paras osaaminen on vaarassa kadota vähitellen Suomen rajojen ulkopuolelle.
Mitkä ovat kokemuksesi mukaan suomalaisen osaamisen erityispiirteet?
Perinteisesti olemme olleet vahvoja loogiseen ajatteluun liittyvissä asioissa. Parhaana esimerkkinä tästä ovat insinöörit. Myös tuotekehityksessä, siis innovoinnissa ja ideoinnissa, suomalaiset pärjäävät.
Suomalaiset tunnustetaan myös tunnollisiksi, suhteellisen periksi antamattomiksi ja suoraselkäisiksi työntekijöiksi. Nämä ovat erittäin arvostettuja piirteitä työelämässä. Pelialan menestys kokoaa aika hyvin yhteen juuri nämä suomalaisten kulttuuriset vahvuudet.
Maailma ajaa meitä kovaa kiinni monessa asiassa. Siksi näihin ei pidä missään tapauksessa tuudittautua.
Eikö meidän pitäisi nähdä paljon enemmän investoijia kolkuttelemassa ovella ja jopa kilpailemassa, kuka nappaa suomalaiset osaajat?
Hyvä kysymys. Ongelma on siinä, että ”osaaminen” ei yksin riitä.
Ensinnäkin osaamisen pitäisi olla selvästi liikkuvampaa ja virtuaalisempaa, että se vastaisi vaatimuksia.
Toiseksi edes täydellisen liikkuva ja kysyntää vastaava osaaminen ei riitä, jos siihen ei liity kiinnostavaa uutta markkinaa tai ekosysteemiä. Ainoa poikkeus tästä voisi ehkä olla todella vahva ja uraauurtava paikallinen erityisosaaminen, jolle olisi laajaa globaalia kysyntää.
Nokia loi aikoinaan Suomeen mobiilialan kärkeä edustavan yrityksen ja sen ympärille silloista huippuosaamista edustavan ekosysteemin. Tällä hetkellä en näe, että syntymässä olisi vastaavaa. Tietyillä kapeilla segmenteillä ehkä, mutta ei laajalla skaalalla.
Miten saisimme työnantajat maailmalla innostumaan erityisosaamisesta? Ekosysteeminhän voisi rakentaa sitten sen ympärille.
Ihan totta. Kyllä tässä myös on kyse markkinointitaidoista ja ”paketoinnista”. Mitä jos tarjoaisimme välillä pienuuttamme – sopivaa kokoa – että saisimme investointeja? Tämä tekee Suomesta erittäin hyvän pilottiympäristön testata eri tyyppisiä innovaatioita ja prototyyppejä ennen niiden laajempaa levitystä.
Kiitos, Iikka, kommenteista. Nähdään taas Amchamin Global Investors’ Programmin parissa!